Slechtziend
We spreken over slechtziendheid als het gezichtsvermogen sterk verminderd is en hier ook niets (meer) aan te doen is. Met onze hulpmiddelen geven we mensen met een visuele beperking vrijheid en zelfstandigheid terug. U bent weer in staat om te kunnen lezen, foto’s te bekijken, hobby’s uit te oefenen of computerwerk te verrichten. Ons aanbod bestaat uit beeldschermloepen, elektronische handloepen, voorleesapparaten en daisy spelers.
Meestal komt slechtziendheid door een ziekte die delen van het netvlies of oogzenuw beschadigt. Een aantal voorbeelden zijn glaucoom of staar. Wettelijk is vastgesteld dat we pas officieel spreken over slechtziendheid als u een gezichtsscherpte heeft van maximaal 30% of een heel klein gezichtsveld.
Er zijn veel verschillende vormen van slechtziendheid. Sommige mensen kijken door een koker of zien juist een donkere vlek midden in hun zicht. En anderen zien alleen wat recht voor ze staat, maar niets aan de zijkant.
Ongeveer 2 personen op 100 in België hebben een visuele handicap. Daarvan is ongeveer 1 op 1000 mensen blind. In België leven dus 200.000 mensen die slechtziend zijn en 10.000 mensen die blind zijn. Velen krijgen de visuele handicap pas op latere leeftijd. Zo’n 85 procent van de personen met een visuele handicap zijn ouder dan vijftig jaar. In onze vergrijzende samenleving vormen senioren met een visuele beperking een steeds grotere groep. Door die evolutie zal het aantal slechtzienden tegen 2020 stijgen met naar schatting 35 procent.