Slechtziend

We spreken over slechtziendheid als het gezichtsvermogen sterk verminderd is en hier ook niets (meer) aan te doen is. Met onze hulpmiddelen geven we mensen met een visuele beperking vrijheid en zelfstandigheid terug. U bent weer in staat om te kunnen lezen, foto’s te bekijken, hobby’s uit te oefenen of computerwerk te verrichten.  Ons aanbod bestaat uit beeldschermloepen, elektronische handloepen, voorleesapparaten en daisy spelers.

Meestal komt slechtziendheid door een ziekte die delen van het netvlies of oogzenuw beschadigt. Een aantal voorbeelden zijn glaucoom of staar. Wettelijk is vastgesteld dat we pas officieel spreken over slechtziendheid als u een gezichtsscherpte heeft van maximaal 30% of een heel klein gezichtsveld.

Er zijn veel verschillende vormen van slechtziendheid. Sommige mensen kijken door een koker of zien juist een donkere vlek midden in hun zicht. En anderen zien alleen wat recht voor ze staat, maar niets aan de zijkant.

Ongeveer 2 personen op 100 in België hebben een visuele handicap. Daarvan is ongeveer 1 op 1000 mensen blind. In België leven dus 200.000 mensen die slechtziend zijn en 10.000 mensen die blind zijn. Velen krijgen de visuele handicap pas op latere leeftijd. Zo’n 85 procent van de personen met een visuele handicap zijn ouder dan vijftig jaar. In onze vergrijzende samenleving vormen senioren met een visuele beperking een steeds grotere groep. Door die evolutie zal het aantal slechtzienden tegen 2020 stijgen met naar schatting 35 procent.

Hulpmiddelen voor slechtzienden

Het leven voor mensen met een visuele handicap kan met een aantal hulpmiddelen aangenamer worden gemaakt. We horen vaak van gebruikers dat ze weer een stukje vrijheid en zelfstandigheid hebben teruggekregen. Wij bieden diverse producten aan: beeldschermloepen, elektronische handloepen, voorleesapparaten en daisy spelers. Het gaat stuk voor stuk om innovatieve en gebruiksvriendelijke producten die gebruikers in het dagelijks leven kunnen helpen.

Voorschrijvers en verzekeringen

U komt in aanmerking voor een beeldschermloep, een elektronische handloep, daisyspeler of een voorleesapparaat wanneer er bij u een dusdanige mate van slechtziendheid is geconstateerd. Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet het hulpmiddel voorgeschreven en aangevraagd worden door een (door de desbetreffende instantie erkende) deskundige. Dit kan een (oog)arts zijn of regionale instellingen zoals Horus, Brailleliga, Zorgbaar. Wanneer er een toestemming ontvangen is vanuit het VAPH, Phare of Aviq kunnen wij overgaan tot levering van het gewenste hulpmiddel. De facturering wordt dan door ons rechtstreeks afgehandeld met het VAPH, Phare of Aviq. Indien uw hulpmiddel slechts gedeeltelijk vergoed wordt, zult u voor het gedeelte wat niet onder de vergoeding valt, vanuit ons nog een factuur toegestuurd krijgen.

Producten

Bekijk ons brede aanbod aan beeldschermloepen, voorleesapparaten, elektronische handloepen en daisyspeler.

Bel ons!

+32 (0) 3 - 434 09 10

Menu
Vergelijk Producten