i-See Speech

Veelgestelde vragen

Low Vision-producten

Wat is een beeldschermloep?

Een beeldschermloep is een elektronisch vergrotingshulpmiddel dat bestaat uit een beeldscherm (monitor) en een camera met daaronder een tableau. Een beeldschermloep wordt soms ook aangeduid met de term "tv-loep" of met de Engelse afkorting CCTV (Closed Circuit Television).

Hoe werkt een beeldschermloep?

Op het tableau wordt datgene wat men wil bekijken neergelegd, bijvoorbeeld een tekst (zowel handgeschreven als gedrukte tekst) of afbeelding. Deze wordt dan vergroot weergegeven op het scherm.

Beeldschermloepen hebben meerdere standen waarin het apparaat gebruikt kan worden. Zo beschikken beeldschermloepen altijd over meerdere hoogcontraststanden welke ideaal zijn om teksten mee te lezen. Deze hoogcontraststanden vergroten het contrast tot bijzonder hoge intensiteit waardoor de letters duidelijk leesbaar zijn op de achtergrond. Ook is het mogelijk om verschillende kleuren tekst en/of achtergrond te kiezen bij het lezen. Afgezien van het verhoogde contrast hebben beeldschermloepen ook een zogenaamde fotostand waarmee foto's en beeldmateriaal in heldere kleuren weergegeven kunnen worden.

Wie gebruiken onze beeldschermloepen?

Mensen die dusdanig slechtziend zijn dat een bril of handloep niet meer volstaat. Daarnaast worden onze beeldschermloepen gebruikt door mensen met maculadegeneratie, retinitis pigmentosa, diabetische retinopathie, glaucoom en cataract.

Waar kan een beeldschermloep gebruikt worden?

Een beeldschermloep kan o.a. gebruikt worden in de thuissituatie, de werksituatie en op school.